ciasto

Maksymalnie pyszne ciasto bez pieczenia „Orzechowa Dama”. Przepis

Ciasto „Orzechowa Dama” to szybki oraz zaskakująco smaczny deser bez pieczenia, który bez problemu można zrobić we własnej kuchni. Może ono trochę przypominać znane wszystkim batoniki 3 Bit. Już po zjedzeniu pierwszego kęsa, trudno jest się od niego oderwać.

Ciasto „Orzechowa Dama” odznacza się niezwykle delikatną konsystencją – składa się z kruchych herbatników, budyniu, orzechów, kajmaku i śmietany. Deser wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Poniższy smakołyk to także znakomity sposób, aby olśnić swoich bliskich kunsztem cukierniczym bez użycia piekarnika. Ciasto wystarczy tylko schłodzić w lodówce, a potem podać do stołu. Z pewnością wywoła aplauz wśród wszystkich gości.

Ciasto Orzechowa Dama – przepis

Składniki:

Masa śmietanowa:

3 łyżki cukru

850 ml śmietany 30%

170 ml wrzątku

3 łyżki żelatyny

Masa budyniowa:

530 ml mleka

2 budynie śmietankowe bez cukru

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

170 g masła

Ponadto:

orzechy włoskie

1 puszka masy kajmakowej

180 g ciemnych herbatników

450 g jasnych herbatników

Wykonanie:

Zanim rozpoczniesz przyrządzanie tego przysmaku, sprawdź też przepis na pyszne s’mores z piekarnika! A teraz zaczynany od przygotowania masy śmietanowej. Rozpuszczamy żelatynę, za pomocą miksera ubijamy śmietanę i stopniowo dodajemy do niej cukier. Do odpowiednio ubitej śmietany dolewamy powoli żelatynę i miksujemy do połączenia. Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Łączymy je z cukrami i ciepłym masłem, przestajemy miksować, gdy uzyskamy krem o jednolitej konsystencji. Na dnie formy układamy jasne herbatniki, smarujemy je połową masy kajmakowej i rozkładamy kolejną warstwę jasnych ciasteczek. Rozsmarowujemy krem budyniowy i przykrywamy go ciemnymi herbatnikami. Ponownie wykładamy kajmak, a na nim umieszczamy bitą śmietanę. Gdy ciasto „Orzechowa Dama” stężeje w lodówce, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!