Wyśmienite receptury na burgery wegańskie – odkryj smak roślin na talerzu

Popularność burgerów i cheeseburgerów nie zna granic, ze swej obecnością zaznaczając swoją dominację na menu sieciowych punktów fast-food, aż po wykwintne restauracje serwujące autorskie dania. W dobie rosnącej świadomości zdrowotnej i ekologicznej, coraz więcej osób decyduje się na bezmięsne alternatywy tradycyjnych dań – w tym przypadku na burgery wegańskie. Przygotowaliśmy dla Was 10 niesamowitych przepisów na te pyszne potrawy.

Zgodnie z ustaleniami historyków, pomysł na stworzenie burgera datuje się aż do czasów starożytnego Rzymu. Już w pierwszym wieku naszej ery rzymscy kucharze łączyli mielone mięso z różnorodnymi przyprawami i winem. Początek XIX wieku zaś to moment, w którym termin „stek z Hamburga” pojawił się w Oxford English Dictionary. Składał się on ze zmielonej wołowiny, bułki tartej oraz cebuli. W końcu tego samego stulecia podczas jednego z festiwali w stanie Nowy Jork, bracia Menches, borykający się z nagłym brakiem kiełbasy, wpadli na pomysł serwowania pieczywa nadziewanego mięsem wołowym. W ciągu zaledwie dekady, grillowane mięsne placek zdobyły tytuł gastronomicznego hitu w Stanach Zjednoczonych, przyczyniając się do sukcesu takich marek jak Burger King czy McDonalds.

Dalsza część tej fascynującej historii prowadzi nas do lat 70-tych XX wieku, kiedy to zaczęły pojawiać się pierwsze „vegeburgery”. W ich produkcji dominowało przede wszystkim tofu.

Soja i produkowane z niej tofu to obecnie najpopularniejsze roślinne substytuty mięsa. Są one kluczowym składnikiem większości wegańskich parówek, wędlin oraz kotletów.