Podróże kulinarne: Odkryj tajniki egzotycznej kuchni Fidżi

Fidżi, malownicze państwo wyspiarskie, znajduje się w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego. Sąsiaduje od wschodu z Vanuatu, od zachodu z Tonga i na północ od Tuvalu. Składa się ze 332 wysp i 500 wysepek o wulkanicznym charakterze, które opasane są barwnymi rafami koralowymi. Szczególnie imponujące są dwie największe wyspy: Viti Levu i Vanua Levu. Ale co sprawia, że kuchnia tego zacisznego zakątka świata jest tak wyjątkowa? Kluczowe są tu ryby i owoce morza, które komponowane są z soczystymi owocami tropikalnymi. Bogactwo smaków jest dodatkowo potęgowane przez wpływy kuchni indyjskiej, której ślad widać w użyciu aromatycznych przypraw takich jak kurkuma, kardamon, czy kmin.

Jednak na Fidżi króluje nie tylko owoce morza. Szczególnym powodzeniem cieszy się tu maniok, rodem z Brazylii czy Indii, który stanowi doskonałe uzupełnienie każdego posiłku. Obecna jest również taro – bulwa pełna skrobi i witamin, którą można skosztować w wersji smażonej lub pieczonej. Fidżi to jednak przede wszystkim raj dla miłośników owoców tropikalnych. One to, dojrzewające w słońcu, są tu pod ręką – wystarczy sięgnąć do najbliższego drzewa, aby znaleźć banany, pomarańcze, paw paw czy guawy. Niezastąpionym dodatkiem w kuchni fidżyjskiej jest cukier trzcinowy, a palmy kokosowe są wszechobecnie. Kokosy to prawdziwa skarbnica białka, węglowodanów i tłuszczy.

Popularnym daniem na Fidżi jest Kokoda – przystawka z surowej, białej ryby marynowanej w mleku kokosowym z dodatkiem cebuli, soku z cytryny, soli i chili. Na koniec całość jest posypywana świeżą kolendrą. Marynatę przygotowuje się przez około osiem godzin, a danie podaje się w muszli orzecha kokosowego.

Nie można przeoczyć obfitego na Fidżi asortymentu dojrzewających owoców. Podczas spacerów po targowiskach można natknąć się na mnóstwo odmian owoców o egzotycznych nazwach, które często trudno zapamiętać. Nawet podczas spacerów po wyspie można zerwać prosto z drzewa pyszne owoce takie jak paw paw, guavy, pomarańcze czy banany.

W kuchni Fidżi spotkamy również Lovo – aromatyczne danie przygotowywane w dołach wykopanych w ziemi. Na dno dołu kładzie się podgrzewane kamienie, a na nich mięso – czy to wieprzowina, wołowina czy ryby. Na koniec całość przykrywa się warzywami korzeniowymi. Ważnym elementem fidżyjskiego talerza jest również ryż, fasola i soczewica. Rozpowszechniony jest pudding z Tapioki podawany z musem kiwi lub innym owocem do wyboru, jak banan czy pomarańcza. Chętnie sięga się także po Cassavę, która jest idealnym zastępstwem dla naszych rodzimych ziemniaków.