Kuchnia włoska: poznaj jeden z jej składników – rukola

Słowo „rukola” faktycznie pochodzi, od łacińskiego terminu „eruca” oznaczającego palić. Popularny rodzaj to rukola uprawna, o szerszych liściach i słabszym smaku. Z kolei ta rosnąca dziko ma bardzo intensywny smak i nie każdemu może przypaść do gustu. Bardzo prosta uprawa rukoli sprawia, że nadaje się również do doniczek na tarasach i oknach parapety domów.

Właściwości rukoli

Rukola ma bardzo mało kalorii i zawiera dużą ilość soli mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy. Jej właściwości odżywcze, przy wysokich wartościach wapnia, magnezu i potasu, są panaceum dla naszego organizmu. Są również bardzo cennym sprzymierzeńcem w walce z nadciśnieniem. Rukola ma również silne działanie detoksykujące, a także pełni funkcję relaksacyjną. W rzeczywistości często używa się jej do herbatek ziołowych i naparów wspomagających sen.

Jak spożywać rukolę?

Najlepszym sposobem na spożycie rukoli jest – jak w przypadku wszystkich warzyw – zjedzenie jej świeżej. Staraj się dobrze ją umyć i kupuj tylko tę z zielonymi, a nie pożółkłymi liśćmi. Jeśli trzymasz ją w lodówce, pamiętaj, aby po umyciu dobrze ją wysuszyć i przechowywać w worku próżniowym, aby nie dostało się do niego powietrze. Biorąc pod uwagę dużą zawartość soli mineralnych i zawartego w niej kwasu erukowego, warto nie przesadzać z konsumpcją rukoli.

Zanim przejdziemy do przepisów na najlepsze wykorzystanie rukoli w kuchni, mała ciekawostka. Przez starożytnych Rzymian była uważana za afrodyzjak i była używana do przygotowywania potężnych mikstur miłosnych.

Przepisy z rukolą

Rukola naprawdę nadaje się do wielu dań. Zaczynając od słynnej pizzy, gdzie jest podstawowym składnikiem, przechodząc do nadzienia do wielu kanapek, jak choćby ta z tuńczykiem i mozzarellą.

Będąc we Włoszech koniecznie spróbuj pesto z rukoli. Jest wykorzystywane jako idealna przyprawa do wielu pierwszych dań na ciepło i zimno. Rukola jest również często spożywana na świeżo razem ze spaghetti z ricottą i oliwkami, w ravioli razem z papryką lub w bardzo delikatnym risotto z cytryną.

Zajrzyj tutaj https://www.weglowodany.pl/salatka-z-truskawkami-burrata-i-rukola/ i poznaj przepis na danie z rukoli.