Wpływ diety na radzenie sobie ze stresem

Z kolei witamina B6 jest niezbędna dla produkcji czerwonych krwinek i absorpcji żelaza i magnezu. Łagodzi objawy rozdrażnienia, a jej deficyt może prowadzić do zaburzeń neurologicznych, zmian skórnych i anemii. Możemy ją znaleźć w ziarnach zbóż, drożdżach, rybach i warzywach strączkowych.

Na koniec, witamina C jest odpowiedzialna za wzmocnienie systemu odpornościowego oraz redukcję stresu i napięcia nerwowego. Jest ona obecna w owocach cytrusowych, jagodach, pomidorach, selerze, natce pietruszki, chrzanie, brukselce, szczypiorku, kiszonej kapuście i ziemniakach.

Warto jednak pamiętać, że pomimo dostarczania organizmowi wszystkich niezbędnych witamin, mogą one zostać zneutralizowane przez takie czynniki jak alkohol, wysokie temperatury podczas gotowania czy niewłaściwe przechowywanie żywności. Dlatego tak ważne jest, aby nasza dieta była różnorodna, a produkty spożywcze świeże i niepodgrzewane wielokrotnie.

Wiosna to idealny czas na rozpoczęcie dbania o zdrową dietę i skuteczne radzenie sobie ze stresem. Pozytywne myślenie, docenianie dobrych stron życia oraz kilka dni niskokalorycznej diety antystresowej pomogą nam lepiej radzić sobie z codziennymi wyzwaniami i problemami.