Pasjonaci doskonałych steków wołowych wiedzą, że za ich niepowtarzalny smak odpowiada coś więcej niż tylko mistrzowski przepis. Istotnym czynnikiem jest bowiem najwyższej klasy wołowina, która jest kwintesencją aromatów. W tym artykule podpowiadamy, jaki rodzaj wołowiny wybrać, by osiągnąć perfekcję kulinarnej przyjemności.
Nie zapominajmy, że sekretem kuszącego steku jest przede wszystkim jakość użytego mięsa! Steki to wyselekcjonowane, odpowiednio przyrządzone i usmażone kawałki wołowiny, które serwuje się z różnego rodzaju dodatkami. Jeśli chciałbyś samodzielnie przygotować takie danie, pamiętaj, że najważniejszy jest tu składnik główny – najwyższej klasy wołowina, a dokładniej polędwica lub antrykot.
Zastanawiasz się, co sprawia, że smak steków podawanych w elitarnych restauracjach jest tak nieporównywalny? Odpowiada za to selekcja najwyższej jakości wołowiny, pochodzącej od specjalnie wybranej rasy bydła hodowanego w określonych warunkach. Warto zauważyć, że tania wołowina z hodowli przemysłowych jest zdecydowanie mniej smakowita i mniej zdrowa niż ekologiczne produkty pochodzące od bydła pasącego się na pastwiskach i żywionego świeżą trawą.
Wołowina grass-fed, czyli mięso od zwierząt karmionych trawą, jest wyborem najwybitniejszych szefów kuchni. Uważana jest za najdoskonalszy składnik do przygotowania takich dań jak steki lub hamburgery.