Nasiona chia – niezwykłe źródło wielu składników odżywczych i minerałów

Fantastyczne nasiona chia, które przypominają wyglądem mak, cechują się nieprzeciętnymi właściwościami odżywczymi. Te szaro-czarne drzemki są obecnie na ustach wielu osób, nie tylko ze względu na panujący trend, ale również dzięki ich zdrowotnym korzyściom.

Nasiona Chia wywodzą się od roślin z gatunku Salvia Hispanica. Choć są one szeroko rozpowszechnione i często stosowane jako składniki diety w Ameryce Środkowej i Południowej, to w Europie nadal pozostają mało popularne. Niemniej jednak, dzięki kucharzom i blogerom kulinarnym, coraz częściej gości na europejskich stołach.

W tych niewielkich nasionach drzemie potężna moc. Nasycone są cennymi składnikami odżywczymi takimi jak wapń, którego zawartość wynosi 600 mg na 100 g nasion, co oznacza, że jest go tam aż pięć razy więcej niż w mleku. Nasiona chia są również bogatym źródłem niezbędnych kwasów omega-3, które stanowią do 20% ich masy. Dodatkowo wzbogacone są o witaminę C, żelazo oraz potas, a także działają na obniżenie poziomu cukru we krwi.

W nasionach chia można znaleźć siedem razy więcej witaminy C niż w pomarańczach oraz dwa razy więcej potasu niż w bananach. Z tych powodów, oznakowane są jako superfood – niezwykle wartościowy składnik diety, którego spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych.