Crni rižot: Przekąska z Chorwacji o niewielkim apetycie, ale niezapomnianym smaku

Crni rižot to potrawa chorwacka, której wygląd może zniechęcić na pierwszy rzut oka, ale jej wyjątkowy smak jest absolutnie urzekający. Przez kilka lat byliśmy sceptycznie nastawieni do próbowania tej potrawy, umieszczając ją nawet na liście dań, które naszym zdaniem nie są obowiązkowe do spróbowania podczas wizyty w Chorwacji. Jednak wszystko się zmieniło kilka lat temu, kiedy odważyliśmy się na próbę i teraz gorąco polecamy każdemu odwiedzającemu Chorwację, aby spróbował crni rižot.

Jedyny w swoim rodzaju ciemny kolor risotto wynika z użycia atramentu mątwy. Atrament ten jest przechowywany w worku czernidłowym tego morskiego stworzenia i jest wysysany kiedy mątwa czuje zagrożenie, tworząc wokół siebie ochronną zasłonę. Zarówno mątwa, jak i czernidło wydzielane przez nią są inaczej nazywane sepiami.

Autentyczne crni rižot powinno zawierać zarówno mięso mątwy, jak i czernidło. W krajach basenu Morza Śródziemnego te składniki można kupić w małych saszetkach i zabrać ze sobą, umożliwiając przygotowanie czarnego risotto nawet w środku zimy, kiedy tęsknimy za kolejnym urlopem. Jeśli nie dostaniemy mięsa z sepii, możemy je zastąpić mrożonymi kalarami.

W Dalmacji crni rižot często przygotowywano jako danie postne na Wigilię. Dzisiaj jest to danie flagowe wielu renomowanych restauracji w Dalmacji i jest obecne w kuchni całego regionu Morza Śródziemnego. Risotto ma piękny, morski aromat i kremową konsystencję. Jest pożywne, ale łatwostrawne i zabawnie zabarwia zęby i usta na czarno – podobnie jak nasze domowe czarne jagody.

Podstawowymi składnikami przepisu na crni rižot są ryż, mięso z mątwy i czernidło, oliwa, cebula, pietruszka, bulion rybny i białe wino. Te składniki tworzą unikalną mieszankę smaków, które każdy odwiedzający Chorwację powinien spróbować.