Chorwacja – zróżnicowane regiony winiarskie i ich wpływ na charakterystykę chorwackich win

Republika Chorwacji, dzięki swemu korzystnemu położeniu geograficznemu, różnorodności klimatu oraz gleb idealnych do uprawy winorośli, odgrywa znaczącą rolę w produkcji win. Na terenach tych, jak świadczą liczne stanowiska archeologiczne i historyczne dowody, już w czasach starożytnych Grecy, plemiona Iliryjskie i Rzymianie z powodzeniem uprawiali winorośl i cieszyli się smakiem win.

Rozpatrując regiony winiarskie Chorwacji, nie można pominąć faktu, że w odróżnieniu od wielu innych krajów winiarskich, posiada ona aż cztery różne obszary. Każdy z nich charakteryzuje się indywidualnym nasłonecznieniem, które jest kluczowe dla rozwijającej się winorośli. W tych regionach widoczny jest silny wpływ Morza Śródziemnego, Alp i Niziny Panońskiej.

Dalmacja, błogosławiona słońcem, graniczy od północy z Istrią i Kvarnerem na niewielkim obszarze rozciągającym się z północy na południe. Północno-zachodnie zaplecze kraju to wzgórza Chorwacji Środkowej, które rozciągają się między górami i wzgórzami opadającymi od Alp i Alp Dynarskich. Te obszary przechodzą przez łagodne stoki gór słoweńskich, aż do Slawonii i chorwackiego odcinka dorzecza Dunaju na wschodzie – kończąc swoją drogę na brzegach tej wielkiej rzeki.

Chorwackie wina są niezwykle zróżnicowane, co jest wynikiem różnorodności regionów winiarskich. Dzięki temu możemy cieszyć się bogactwem stylów win i różnorodnością odmian.

Najpopularniejszym białym winem w Chorwacji jest Graševina (Welschriesling), uprawiana głównie na obszarach śródlądowych. Ta odmiana jest wykorzystywana do produkcji wielu stylów win – od lekkich i świeżych musujących, pełnych aromatów, poprzez młode, aż po pełne, złożone i dojrzałe wina Graševina.