Žlahtina – unikalne wino z wyspy Krk o chronionym oznaczeniu geograficznym

Vrbničko Polje, to żyzny obszar na wyspie Krk, sąsiadujący z Vrbnikiem, który rozciąga się na 210 hektarach. Ten płodny teren jest w całości pokryty winnicami, gdzie rośnie autochtoniczny szczep winorośli – Žlahtina. To właśnie tutaj produkowane jest najbardziej znane wino z tego rodzaju winogron – Vrbnička žlahtina. Dziś jest to jedyna miejscowość, w której uprawia się tę odmianę.

Odmiana ta, ze względu na swoją specyficzność i ograniczony obszar występowania (region Kvarner), posiada chronione oznaczenie geograficzne. Charakterystyczną cechą Žlahtiny jest fakt, że produkuje duże kiście gron.

Winorośl ta pozwala na produkcję wytrawnego wina o złotawo-żółtym odcieniu. Wino to charakteryzuje się owocowym bukietem zapachu, wysoką zawartością minerałów i delikatnym posmakiem soli. Posiada umiarkowaną moc oraz doskonale zbalansowany smak. Ze względu na swoją lekkość i świetnie orzeźwiające właściwości, Žlahtina jest idealnym winem podawanym na początek posiłku jako aperitif.

Nazwa Žlahtina pochodzi od słowiańskiego przymiotnika „žlahten”, co oznacza szlachetny. Wino to najlepiej smakuje w ciągu pierwszych dwóch lat od produkcji, dlatego nie zaleca się długiego leżakowania. Można je także wykorzystać do produkcji win musujących poprzez proces fermentacji.

Oprócz produkcji wina, żlahtina jest także ceniona jako smaczna odmiana winogron, o bogatym miąższu i jędrnej skórce.