Herbata czarna, zielona i biała – czym się różnią?

Herbata czarna to jeden z najbardziej znanych napojów na świecie. Jest doskonały zarówno na zimno, jak i zaraz po zaparzeniu. Aby móc delektować się wyjątkowym smakiem oraz aromatem naparu, wystarczy jedynie zalać wodą specjalnie spreparowane liście herbaciane i chwilę odczekać, aby napój nabrał odpowiedniego koloru. Czym się różni herbata zielona od czarnej?

Kto wynalazł herbatę?

Choć na temat powstania herbaty krąży sporo legend, trudno jest określić, kiedy tak naprawdę stworzono pierwszy napar. Wiadomo, że niewielkie krzewy, z których liści można było zrobić smaczny napój, znali Chińczycy od dawna, ale pierwsze zapiski związane z herbatą pochodzą dopiero z X wieku p.n.e. Do Japonii nasiona krzewów herbacianych trafiły natomiast w X wieku n.e. i tutaj, w dość krótkim czasie, narodziła się słynna ceremonia parzenia oraz picia herbaty. Jeżeli chodzi o podróż tego słynnego napoju do Europy, po raz pierwszy z herbatą zetknęli się Rosjanie podczas podboju Syberii w XVI wieku. Stamtąd dość szybko trafiła ona do państw zachodnich oraz krajów arabskich. Obecnie głównymi producentami herbaty są Chiny, Indie, Kenia, Sri Lanka, Japonia i Turcja, a herbata zielona doceniana jest nie tylko za wyjątkowy smak ale również za liczne właściwości prozdrowotne.

Herbata zielona i czarna – czym się różnią?

Wśród wielu rodzajów herbat dostępnych na rynku najbardziej popularna jest herbata czarna oraz zielona. Różnica w kolorze, aromacie, a także smaku wywaru nie wynika z gatunku krzewu, z którego zbierano liście, ale z procesu ich suszenia i przetwarzania. Herbata czarna otrzymywana jest w wyniku kilku etapów następujących po zbiorze liści, które zostają poddane więdnięciu, skręcaniu, utlenianiu i suszeniu, w wyniku czego susz nabiera ciemnej barwy. Do najbardziej znanych herbat przygotowywanych tą metodą należy assam, ceylon, yunnan i darjeeling. Znacznie łagodniejszym smakiem z mniejszą ilością goryczki wyróżnia się herbata zielona, powstająca w ramach dość krótkiego suszenia liści w wysokiej temperaturze. Większość odmian tego rodzaju herbaty produkowana jest w Chinach i Japonii, a do najbardziej znanych gatunków należą: sencha, matcha oraz gunpowder.

Aromatyzowana herbata czarna

Wśród wielbicieli złocistego naparu dużą popularnością cieszy się aromatyzowana herbata czarna powstająca poprzez zmieszanie z liśćmi herbaty zielonej, pu-erh czy ulung, dzięki czemu jej aromat i smak ulegają dużej zmianie. Tego typu herbaty często są również wzbogacane różnymi naturalnymi dodatkami, np. ziołami lub płatkami kwiatów (np. mięta, dzika róża, jaśmin), kawałkami suszonych lub kandyzowanych owoców (np. ananas, jabłko) lub esencji owocowych, dzięki którym nabierają intensywności. Najbardziej znana aromatyzowana herbata czarna to earl grey – zawiera ona dodatek olejku bergamotowego, który otrzymywany jest ze skórek owoców i liści jednej z odmian pomarańczy, dzięki czemu napar nabiera charakterystycznego, wyjątkowo przyjemnego smaku i aromatu.